Dota 2 -pelissä taistellaan kyvyillä ja pelityyleillä

By eepelit.fi

Dota 2 on strategiapeli, jonka on kehittänyt Valve Corporation. Se on itsenäinen jatko-osa DotA-pelille ja se on pelinä julkaistu Microsoft Windowsille, OS X:lle ja Linuxille. Tutustumme Dota 2 -pelin maailmaan tarkemmin tässä artikkelissa.

Dota 2 -pelissä on kaksi viiden hengen joukkuetta, jotka pelaavat toisiaan vastaan tyypillisesti noin puolen tunnin kestoisia otteluita. Jokainen pelaaja ohjaa yhtä taistelijahahmoa, joita kutsutaan sankareiksi ja joilla on erilaisia taitoja ja pelityylejä.

Ottelussa pelaajat pyrkivät keräämään hahmolleen kokemuspisteitä, rahaa ja esineitä, jotta ne pystyvät kamppailemaan vastustajajoukkuetta vastaan. Pelin voittajajoukkue on se, joka onnistuu tainnuttamaan vastustajiensa puolustuksen ja tuhoamaan sen tukikohtansa päärakennuksen.

Dota 2 -pelin taival alkoi vuonna 2009, kun Valve rekrytoi pääsuunnittelijan projektilleen. Projektin tehtävänä oli totuttaa Defence of the Ancientsin modille jatko-osaa. Avoin beta-versio oli jo olemassa, mutta kaksi vuotta version olemassaolon jälkeen Dota 2 julkaistiin vuonna 2013. Peli pohjautui alun perin Source-pelimoottoriin, mutta se siirrettiin Source 2 -moottoriin vuonna 2015.

Itse peliä ja sen tukemia modeja pystyy pelaamaan ilmaiseksi Steamilla. Pelaajat pystyvät ostamaan hahmoilleen kosmeettisia esineitä ja muita vastaavia digitaalisia lisävarusteita, mutta ne eivät hyödytä kuitenkaan varsinaisessa ottelussa. Dota 2 -pelin voi ladata halutessaan oheisesta linkistä: download.

Kilpailukulttuuri Dota 2 -pelin ympärille

Dota 2 on saanut varsin hyvän suosion pelaajien keskuudessa ja se kuuluu esimerkiksi Steamin pelatuimpiin peleihin. Se on ajoittain onnistunut saavuttamaan jopa yli miljoonan samanaikaisen pelaajan rajapyykin. Peli on saanut suitsutusta pelimekaniikastaan, laadustaan ja uskollisuudestaan alkuperäiselle modille, mutta se on saanut kritiikkiä vaikeasti lähestyttävyydestään.

Dota 2 -pelin ympärille on kasvanut myös kattava ja aktiivinen kilpapelaamisen kulttuuri, jossa tunnetut e sport -joukkueet kamppailevat turnauksissa, joita järjestetään ympäri maailmaa. Suurimmissa Dota 2 -otteluissa on myönnetty palkintopotteja, jotka liikkuvat jopa useiden miljoonien dollarin suuruuksissa.

Tämä on enemmän kuin missään muussa e-sportsin lajissa. Suurin kilpailu käydään The International -turnaus, joka on Dota 2 -pelin taustajoukon, Valven järjestämä. Tämän lisäksi Valve rahoittaa myös Major turnauksia ja ammattilaisturnaukset keräävät miljoonittain katsojia, kun turnaukset striimataan internetin ja joskus television välityksellä.

Dota 2 -pelaajien vahvistaminen

Dota 2 on siis strategiapeli, jossa on kaksi viiden pelaajan joukkuetta. Joukkueet yrittävät tuhota vastustajajoukkueen päärakennuksen ja samaan aikaan puolustaa omaansa. Se on yhdellä kartalla pelattava edeltäjänsä tavoin ja se ohjataan isometrisestä kuvakulmasta.

Pelin hahmot voivat ostaa erityisiä esineitä tullakseen vahvemmiksi pelin aikana. Näillä esineillä on erilaisia käyttötarkoituksia ja toisin kuin hahmokohtaiset kyvyt, niitä voi ostaa millä tahansa sankarilla. Esineen ostaminen on mahdollista kullan avulla, jota saa pääasiassa, kun tappaa vihollisen sankareita ja kätyreitä. Kultaa saa myös rakennuksen tuhoamisella.

Jos on onnistunut tappamaan kätyrin, palkitaan siitä vain pelaajaa, joka on tehnyt tappavan osuman. Sankarien kuollessa taasen kaikki lähellä olevat vastustajat saavat kultaa. Kultaa voi saada myös ajan kuluessa hitaasti.

Dota 2 -pelin pelaaminen kilpailumielessä

Dota 2 lukeutuu suurimpien tietokonepelien joukkoon, joissa kilpaillaan ammattilaistasolla. Valve Corporation on järjestänyt vuodesta 2011 The International -nimisiä Dota 2 -turnauksia, joiden parissa kilpaillaan joka vuosi. Se siirtyi aikanaan Saksasta Yhdysvaltain Seattleen ja vuodesta 2013 alkaen turnauksen palkintopottia on kasvatettu joukkorahoituksen avulla.

Joukkorahoitus on mahdollistettu tarjoamalla mahdollisuus pelaajille ostaa virtuaalinen lisäsisältö, jota kutsutaan turnauskirjaksi. Tunnuskirjojen ansiosta pelaajat voivat saada esimerkiksi kosmeettisia esineitä pelin hahmoille, keräilykortteja ja lisätehtäviä. Lisäksi Valve siirtää vuorittain 25 % kaikista turnauskirjan tuotoista suoraan The International -kilpailun pääpottiin.

The Internationalin lisäksi Dota-kilpailun ympärille järjestetään monia pienempiä kolmannen osapuolen ammattilaisturnauksia. Lisäksi Dota 2 -peliä varten järjestetään kaksi kertaa vuodessa Major-turnauksia, jotka ovat Valve Corporationin sponsoroimia.