E-urheilun käsikirja

By eepelit.fi

E-urheilu on saanut näkyvyyttä aina vain enemmän mediassa. Aihe herättää jatkuvasti keskustelua ja saa kovaakin arvostelua ylleen.

Asiat mistä emme tiedä ja päällisin puolin näyttää epäilyttävältä saa aikaan kielteisen tunteen meissä. E-urheilu pyörii suurimmaksi osaksi taistelupeleissä, joten on ymmärrettävää, että suorilta käsin sitä ei ole otettu hyväksyttyjen harrastusten pariin.

Teknologian kehityksen mukana arjessa olevat asiat ja harrastukset ovat myös muuttuneet. Tämä laji on tullut jäädäkseen, joten ellet vielä tiedä mitä e-urheilu tarkoittaa, niin nyt on aika pintapuolisesti tutustua tähän suosittuun lajiin.

Mitä e-urheilu on?

E-urheilu on elektronista urheilua. Tällä tarkoitetaan erilaisten videopelien pelaamista kilpaa tietokoneella tai pelikonsolilla. Pelit jakautuvat useisiin eri alalajeihin, joita pelataan yksin tai moninpelinä.

Pelaamisen voi pitää harrastuksena tai viedä ammattilaistasolle. Silloin pelaaja harjoittelee pelaamista tavoitteellisesti erilaisiin ammattilaisille järjestettyihin liigoihin ja turnauksiin. Perinteisen urheilun tapaan pelaajilta löytyy omat sponsorit ja huoltojoukot mukana kilpailumatkoilla.

Suosituimpia e-urheilu pelejä ovat muun muassa Dota 2, Overwatch, Counter- Strike:Global Offensive, Fortnite, Hearthstone, League of Legends ja Starcraft II. 

E-urheilun ensihetket

Jos otetaan pikainen katsaus elektronisen urheilun alkutaipaleelle, niin pitää ensin mennä vuoteen 1972. Stanfordin yliopistossa järjestettiin tuolloin turnaus Spacewar -pelille. Tästä pelin voittaja sai palkinnoksi Rolling Stone -lehden vuosikerran.

Muita tärkeitä hetkiä E-urheilun historiassa:

  • Vuonna 1980 Atari järjesti yli 10 000 pelaajan Space Invaders -turnauksen
  • 90-luvulla alettiin järjestämään ympäri USA:n kiertävä Nintendo World Championships -kisat
  • Noin 2005 vuoden jälkeen e-urheilu nousi suosioon myös Suomessa
  • Vuonna 2014 järjestettiin League of Legends maailmanmestaruusturnaus, joka keräsi katsoja jopa 40 000.
  • Maailmanlaajuisesti e-urheilun harrastajia oli noin 380 miljoonaa vuonna 2017
  • Suomessa e-urheilun harrastajia on noin 100 000 vuonna 2020

Suosituimmat e-urheilupelit

Suosituimmat pelit ovat tyyliltään FPS (first person shooter) eli ensimmäisen persoonan ammuntapelejä, MOBA (multiplayer online battle arena) eli taisteluareena moninpeli tai RTS (real time strategy) eli reaaliaikainen strategiapeli.

Tässä pikakatsaus suosituimpien e-urheilupelien toimintaan käytännössä:

Counter Strike: Global Offensive

Yksin suosituimmista peleistä on Counter Strike: Global Offensive, eli CS:GO. Pelissä on kaksi viiden hengen joukkuetta, terroristeja ja erikoisjoukot.

Pelin tarkoituksena on joukkueena saada tuhottua vasta joukkue tai saavuttaa tiimin asettama tavoite. Pelaaja liittyy terroristeihin tai erikoisjoukkoihin suorittamaan tavoitetta. Peli pitää sisällään myös pommi- ja panttivankitilanteita, jotka tuovat vaihtelua pelaamiseen.

Voitoista palkintona on rahaa, jolla voi ostaa parempia aseita ja varusteita. Luonnollisesti esimerkiksi panttivangin vahingoittamisesta ja häviöstä pelaaja menettää rahaa.

League of Legends

Pelaaja valitsee itselleen pelaamiseen hahmon, joka omaa ainutlaatuisia kykyjä. Näitä on yhteensä 152. League of Legends pela tapahtuu viiden hengen ryhmissä, jotka taistelevat toisiaan vastaan.

Tasonousut tuovat pelaajalle kokemusta, jota saadaan taistelemalla toisen joukkueen hahmoja ja tekoälyn ohjaamia vastustajia vastaan. Niitä syntyy automaattisesti aika-ajoin joukkueen tukikohtaan.

Klassisessa pelissä kartta muodostuu kolmesta eri väylästä., joita pitkin kuljetaan. Tukikohdasta pelaaja voi ostaa tavaroita tehdäkseen hahmostaan voimakkaamman. Valuuttana käyvää kultaa aloituksessa löytyy pelikassasta 500 ja sitä kertyy automaattisesti lisää joka sekunti.

Peli päättyy kun toinen joukkueista on tuhonnut vastustajan tukikohdassa sijaitseva suojatun rakennuksen tai jompikumpi joukkueista luovuttaa.

Fortnite

Tässä pelissä on kolme eri pelimuotoa: Save The World, Battle Royale ja Creative. Save The World on maksullinen ja muita voi pelata ilmaiseksi. Peli perustuu Fortniten rakentamistekniikan ympärille.

Save The Worldissa tehdään erilaisia tehtäviä ja taistellaan zombeja vastaan. Tehtävät pohjautuvat tarinaan, jossa salaperäinen myrsky on tuhonnut 98 % maailman väestöstä ja luonut erilaisia, vihamielisiä vastustajia.

Battle Royalessa taas tarkoituksena selvitä voittajana sadan pelaajan joukosta. Pelaajat hyppäävät bussista saarelle ja etsivät sieltä itselleen aseita, joilla taistelevat muita pelaajia vastaan. Tässä voi pelata niin yksin kuin moninpelinä, jonka vuoksi pelissä onkin kuusi erillistä pelityyppiä.

E-urheilun sanakirja

Lajin ymmärtämiseksi on hyvä tuntea ensin sanastoa, jota pelaamisessa käytetään. Nämä auttavat ymmärtämään pelin kulkua. Käsitykseen pelaamisesta pääsee seuraamalla striimaavia pelaajia.

Esimerkiksi Youtuben tai Twitchin kautta voi suorassa lähetyksessä seurata alan ammattilaisten pelaamista. Ainakin näiden sanojen merkitys on hyvä olla mielessä. Pelistä riippuen sanasto hieman poikkeaa toisistaan, mutta ne muistuttavat hyvin paljon toisiaan.

  • Frägi:                      Vihollisen surmaaminen
  • Gank:                      Yllätyshyökkäys
  • Base: Aloituspaikka
  • Dama:                     Vahingoittuminen
  • HP:    Elämäpisteet
  • Mappi:                     Kartta
  • GG:   Hyvä peli
  • Terot: Terroristit

Pelaamista, urheilua vai harrastus?

E-urheilu on noussut suureen suosioon, joten on oikea aika hypätä tämän lajin pariin. Jos pelaaminen on itselle jo tuttua, niin taitoja kannattaa hyödyntää muiden kouluttamiseen. Kysyntä on kovaa alan konkareille, jotka voisivat valmentaa tulevaisuuden ammattilaisia alalle.

Vaikka peleissä on suurimmaksi osaksi kyse sotimisesta, niin kyseessä on loistava harrastus. Silloin kun pelaamiseen käytetyn ajan pystyy pitämään kohtuullisena, niin tämä laji tarjoaa viihdyttävän ja monelta kannalta hyvän harrastuksen pelaajalle.