Kuinka parantaa nettiyhteyttä verkkopelaamisessa?

By eepelit.fi

Oletko juuri pelaamassa lempipeliäsi verkossa, kun hidas nettiyhteys tiputtaa sinut kokonaan pelistä pois tai hidastaa pelihahmosi toimintoja niin paljon, että pelaaminen on lähes mahdotonta? Varsinkin verkkopelaamiseen tarvitaan nopeaa ja tehokasta nettiä, jonka pingin, eli verkon viiveen, tulisi olla mahdollisimman pieni.

Tässä muutama vinkki, kuinka saat yhteytesi nopeammaksi ja varmistat sen, että pelikokemuksestasi tulee paras mahdollinen.

  1. Valitse omiin tarpeisiisi sopiva laajakaista. Käytätkö nettiä yksin, vai asuuko taloudessasi useita henkilöitä, jotka käyttävät samaa nettiä, ehkäpä vielä samanaikaisesti? Mikäli käyttäjiä on useita, se luonnollisesti hidastaa yhteyttä paljon. Täältä löydät vinkit itsellesi sopivan mobiililaajakaistan valintaan.
  1. Tarkista nettiliittymäsi nopeus. Arvailujen sijaan nopeustesti kertoo, mikä on oman nettisi lataus- ja lähetysnopeus. Näin tiedät, onko vika nopeudessa. Liittymäsopimuksessa tulisi aina olla merkintä yhteyden minimi-, keski- ja maksiminopeudesta.
  1. Sijoita reititin oikein. Wifi-yhteys paranee, kun reititin on avoimella paikalla, mahdollisimman korkealla ja reitittimen ja laitteiden välillä on mahdollisimman esteetön kulku, jotta signaali pääsee helposti läpi. Älä sijoita reititintä seinän lähelle tai esimerkiksi eri huoneeseen, sillä silloin laitteiden on vaikeampi vastaanottaa signaalia.
  1. Tarkista, että virusohjelmasi on päivitetty, sillä jotkut virukset ja haittaohjelmat toimivat kaappaamalla osan netin nopeudesta haittaohjelman käyttöön, jolloin nettinopeutesi voi hidastua huomattavasti. Päivitä siis virusohjelmasi ajan tasalle ja skannaa kone mahdollisten haittaohjelmien havaitsemiseksi.
  1. Tarkista, että olet oikeassa verkossa. Tämä voi kuulostaa hölmöltä, mutta usein kodin laitteissa on tarjolla myös naapureiden salaamattomia verkkoja, ja laitteesi voi olla vahingossa yhdistettynä johonkin niistä, mikäli sen asetukset sen sallivat. Tarkista siis, että käytössä on oma verkkosi.
  1. Salaa oma wifi-verkkosi wpa2-suojauksella. Näin naapurit tai muut eivät pääse liittymään samaan verkkoon, mikä tietenkin hidastaa omaa yhteyttäsi. Yhteyden salaaminen tulisi tehdä myös jo ihan tietoturvasi vuoksi.
  1. Hanki langattoman verkon vahvistin tai laajennin. Mikäli asut isossa asunnossa ja esteitä reitittimen ja laitteiden välille tulee paljon, ei yksi reititin riitä langattoman verkon jakamiseen talon joka kolkkaan. Signaalinjatkaja kasvattaa wifi-verkon etäisyyttä ja siitä on hyötyä myös silloin, kun laitteen ja reitittimen välillä on useita fyysisiä esteitä.
  1. Hyödynnä reitittimen eri kaistoja. Mikäli naapurin reititin toimii samalla kanavalla kuin omasi, hidastavat verkot toisiaan. Reitittimen asetuksista pääset kokeilemaan kanavalle eri arvoja, ja voit jättää sen nopeimmin toimivaan. Tästä voi myös olla hyötyä silloin, kun omaa kaistaasi käyttää vaikkapa perheessä useampi henkilö. Yleensä reitittimet mahdollistavat molempien taajuuksien, 2,4 GHz:n ja 5 GHz:n, käyttämisen samaan aikaan, joten voit varata toisen kanavan vaikkapa pelaamista varten, ja toisen videoiden katseluun.
  1. Onko wifi päällä? Jos käytät älypuhelimen nettiyhteyttä, varmista, että olet kytkenyt wifin päälle. Jos käytät wifin sijaan pelkkää mobiiliyhteyttä, voi netin tökkiminen johtua siitä.
  1.  Hanki uusi reititin. Mikäli käytössäsi on vanha reititin, kannattaa miettiä uuden hankkimista, sillä nekin kehittyvät jatkuvasti ja wifi-yhteyksien taustalla olevat standardit muuttuvat. Tämä tuo mukanaan parannuksia nettiyhteyden kantavuuteen ja nopeuteen.

Näistä vinkeistä jo varmasti on hyötyä mutta jos nettiyhteytesi edelleen pätkii ja tuntuu liian hitaalta, kannattaa harkita toista liittymää. Ota esimerkiksi yhteyttä jonkin palveluntarjoajan ammattilaiseen, joka osaa kertoa, millainen laajakaista olisi juuri sinulle optimaalisin. Sen jälkeen voit vertailla eri palveluntarjoajien eri liittymiä ja valita niistä sopivimman. Täältä voit lukea Esportsin tekemän artikkelin yhteistyössä DNA:n kanssa, jossa kerrotaan tarkemmin siitä, millaisen netin pelaajan tulisi valita.