Pyramidipasianssi – Klassisen korttipelin innostavin variaatio

By eepelit.fi

Pasianssi on todella viihdyttävä korttipeli, johtuen sen monista eri variaatioista ja eroista muihin korttipeleihin. Yksi paras asia pasianssissa on se, että voit pelata sitä yksin. Sen takia se onkin hyvin viihdyttävä vaihtoehto, kun tarvitset jotain tekemistä yksin ollessa, ja kaipaat tekemistä, joka vaatii strategisen miettimisen taitoa.

Pasianssi on myös siitä hyvä vaihtoehto, että et tarvitse yhtään mitään muuta kuin perinteisen korttipakan. Siinä tapauksessa, että sinulla ei ole korttipakkaa mukana, voit aina kokeilla sivustoja kuten ilmaisetpelit.io, ja pelata sitä internetissä. Monilta meiltä kuitenkin löytyy korttipakka, joten pääset pelaamaan sitä missä vain niin sanottuna live versiona.

Pyramidipasianssi

Miten Pyramidipasianssia pelataan?

Pyramidi pasianssi on hyvin yksinkertainen peli, jossa tavoitteena on onnistua poistamaan pyramidista kaikki kortit. Tämä onnistuu niin, että pelaajan tulee muodostaa vapaista korteista pareja, joiden yhteenlaskettu summa on 13. Pariksi voidaan siis ottaa vaikka 7 ja 6, sillä 7+6=13. Kuningas voidaan poistaa pelistä yksin, sillä sen arvo on 13.

Peli alkaa sillä, että korteista muodostetaan pyramidi, jonka huipulla on yksi kortti ja pohjalla seitsemän. Kortti voidaan poistaa vain, jos se ei ole toisen kortin alla. Pelaaja voi myös käyttää loppupakan kortteja yhdistääkseen niitä pyramidissa oleviin kortteihin. Tärkeää on tehdä harkittuja siirtoja, sillä liian hätäiset siirrot voivat lopulta johtaa siihen, että kortteja ei voi enää poistaa.

Pyramidipasianssin säännöt

Pyramidipasianssi, tai toiselta nimeltään Kolmentoista Pyramidi, on yksi innostavimmista pasianssi peleistä. Sitä pelataan normaalilla korttipakalla, joka sisältää 52 korttia. Ainoastaan Jokerit otetaan pakasta pois, mikä on varsin yleistä monissa muissakin korttipeleissä. Koko pelin tavoitteena on tuhota näkyvillä oleva pyramidi kuvio, käyttäen korttiyhdistelmiä, joiden summa on yhdistettynä 13.

Pyramidi pasianssi on siis todellakin strategista pohdintaa käyttävä peli. Lisäksi sitä pelaamalla pelaaja harjoittaa huomaamattaan matemaattista pohdinta kykyä. Tämän kaltaiset pelit harjoittavat aivojasi, ilman että edes huomaat sen tapahtuvan. Tämän kaltainen kykyjen oppiminen ja parantaminen on verrattavissa kielen oppimiseen katsomalla televisiota tai pelaamalla englanninkielistä peliä. Tällä tavalla oppiminen on kaikista luontoisinta, ja pysyykin monilla meistä parhaiten mielessä, sillä se tapahtuu niin alitajuntaisesti luonnostaan.

Jos kasvoit ensimmäisten perhetietokoneiden parissa, olet varmasti käyttänyt aikaa pelatessa pasianssia tietokoneella. Tämä kyseinen pasianssi on itseasiassa Klondike, mutta sen yleisyyden takia, monet nykyään tarkoittavat juuri tätä peliä, kun he puhuvat pasianssista. Myös jos joku on opettanut sinulle nuorena, kuinka pasianssia pelataan, oletettavammin se on ollut juurikin tämä versio.

Pasianssista on kuitenkin myös monia muita variaatioita Klondiken ja Pyramidipasianssin lisäksi. Niihin kuuluu niin kello-pasianssi, spider-pasianssi kuin myös vapaakenttä. Jos siis ikinä koet kyllästyväsi Klondikeen, ja olet jo kokeillut pyramidi pasianssia, sinulla on vielä paljon vaihtoehtoja. Opettele kaikki versiot, ja aloita pelaamaan, silloin sinulta ei varmastikaan viihdyke lopu kesken!

Monet meistä suomalaisista ovat henkeen ja vereen mökkeilijöitä. Kesä ja talvi mökkeily on loistava tapa rentoutua, ilman ylimääräisiä turhia häiriöitä ja keskittyä vain luonnonrauhaan. Olemme kuitenkin nykyään niin tottuneita ulkopuolisiin viihdykkeisiin, että saattaa olla hankalaa nauttia rentoutumisesta pidemmän aikaa. Siinäkin tapauksessa eri versiot pasianssista ovat loistavia.

Ne tuovat tarpeeksi ärsykettä pohdintaan, joten aika kuluu kuin silmissä. Ne eivät kuitenkaan ole niin hankalia, että pelaaja tympeytyisi niihin helposti. Muista siis aina ottaa korttipakka mukaan missä ikinä oletkin, niin takaat helposti että olet varmasti aina viihtynyt.

Korttien jako pelin alussa

Tämän pasianssin nimi tulee siitä, että pelin alussa korteista muodostetaan pyramidi. Pyramidi koostuu yhteensä 28 kortista, eli pohjalla on seitsemän korttia, seuraavassa kerroksessa kuusi ja niin edelleen, kunnes päällimmäisenä on vain yksi kortti. Loput 24 korttia asetetaan nostopakaksi, josta voidaan nostaa apukortteja pelin aikana.

Miten Pyramidipasianssi etenee?

Pyramidi pasianssissa pelaaja pyrkii poistamaan pyramidin kortteja yksi pari kerrallaan. Jos pyramidissa ei ole sopivia kortteja, voi pelaaja nostaa apukortteja nostopakasta ja yhdistää niitä pyramidin kortteihin. Tässä on vielä yksityiskohtaiset ohjeet siihen, miten pyramidi pasianssi etenee:

  1. Aloita pyramidissa oleviin kortteihin tutustuminen. Tutkaile alarivin kortteja, sillä voit poistaa vain sellaisia kortteja, joiden päällä ei ole mitään.
  2. Etsi korttiparit, joiden yhteenlaskettu summa on 13. Nosta parit pois pelistä ja laita ne sivuun. Samalla saat vapautettua uusia kortteja käyttöösi aiempien alta.
  3. Jos pyramidi ei sisällä sopivia korttipareja, käytä nostopakan kortteja apunasi.
  4. Jatka korttien yhdistämistä, kunnes kaikki kortit pyramidista on käytetty tai kunnes nostopakassa tai pyramidissa ei ole enää käyttökelpoisia kortteja.
  5. Pyramidi pasianssi päättyy joko silloin, kun olet onnistunut poistamaan pyramidista kortit, tai sinulla ei ole jäljellä käyttökelpoisia kortteja. Jos pelaaja tyhjentää kortit pyramidiasetelmasta, hän voittaa pelin.

Kuvakorttien arvot

Pyramidi pasianssi opettaa pelaajille helppoja yhteenlaskuja, sillä pelaajien tulee osata yhdistää kortit oikein. Korteilla on pelissä omat arvonsa. Arvo määräytyy kortissa näkyvän numeron mukaan. Kuvakorttien arvot ovat seuraavat:

  • Kuningas: Arvo on 13, eli voidaan poistaa pelistä yksin.
  • Kuningatar: Arvo on 12. Tarvitsee seurakseen ässän, jonka arvo on yksi.
  • Sotilas: Arvo on 11. Tarvitsee seurakseen kakkosen.

Pasianssin pitkät juuret

Pasianssi ei itseasiassa tarkoita yhtä tiettyä korttipeliä. Se on yleinen nimitys kaikille korttipeleille, joita voita pelata yksin, itseäsi viihdyttääksesi. Tämän kaltaiset korttipelit ovat loistavia ajan viihdykkeitä, koska viihdyttämisen lisäksi ne itseasiassa harjoittavat strategista pohdintaa ja kärsivällisyyttä. Molemmat näistä ovat taitoja, jotka ovat hyvin hyödyllisiä niin muissa peleissä kuin myös ihan normaalissa jokapäiväisessä elämässä.

Yleisesti pasianssi peleissä sinun tulee järjestellä kortteja tiettyihin järjestyksiin tai muotoihin. Koska pelaat peliä yksin, se tarkoittaa sitä että pelaat niin sanotusti pakkaa vastaan. Kuitenkin siihen vaikuttaa taidon lisäksi onni. On huojentavaa tietää, että vaikka olisit kuinka taitava pelaaja, silloin tällöin et vain tule onnistumaan, ja se ei johdu taidoistasi. Onnetar ei vain ollut pelissäsi mukana.

Miten läpäisen Pyramidipasianssin?

Pyramidi pasianssi voidaan läpäistä tarkan suunnittelun ja hyvän taktiikan avulla, mutta siihen vaaditaan myös vähän tuuria. Tavoitteena on saada kaikki pyramidin kortit poistettua yhdistämällä ne pareiksi. Tehdyt siirrot ovat siinä mielessä tärkeitä, että valittujen korttien alta voidaan saada paljastettua pelin kannalta tärkeitä kortteja. Mitä tahansa kortteja ei siis kannata summamutikassa poistaa, vaan on hyvä miettiä peliä aina muutaman askeleen eteenpäin.

Todennäköisyys läpäisyyn

Pyramidi pasianssi vaatii jonkin verran tuuria, mutta myös pelaajan tekemillä siirroilla on suuri merkitys siihen, meneekö peli läpi. On arvioitu, että noin yksi kolmesta pelistä on mahdollista voittaa, jos strategia ja pelitaktiikka on tarkkaan suunniteltu. Se millaiseen asetelmaan kortit pelin alussa järjestyvät, voivat joko helpottaa tai vaikeuttaa pelin läpäisemistä. Koska jotkin pelin kortit eivät ole heti näkyvissä, on vaikeaa ennustaa, meneekö peli läpi vai ei, mutta oikeilla valinnoilla todennäköisyydet voittoon paranevat huomattavan paljon.

Vinkit pelaamiseen

Jotta pyramidi pasianssi olisi helpommin läpäistävissä, kannattaa ottaa kaikki pelivinkit haltuun. Tässä muutamia suosikkivinkkejämme:

  1. Poista kuninkaat pyramidista heti, sillä ne eivät tarvitse paria.
  2. Älä käytä nostopakan kortteja heti, vaan poista mahdollisimman monta korttia ensin pyramidista.
  3. Ennen kuin poistat kortteja pyramidista, tarkkaile seuraavan rivin kortteja, jotta osaat poistaa pelin kannalta tärkeät kortit, etkä vaikeuta peliä seuraavaa kierrosta ajatellen.

Pisteiden lasku

Pyramidi pasianssi sisältää aina pisteidenlaskun. Peli alkaa 100 pisteestä ja sen jälkeen pisteitä saa seuraavasti:

  • Joka kolmen sekunnin välein: -1 piste
  • Muodostat parin: 1x bonus
  • Poistat kuninkaan: 2x bonus
  • Poistat yhden koko rivin: bonus kasvaa 50 pisteellä
  • Läpäiset pelin: 10x bonus

Suurin mahdollinen pistemäärä, jonka pelissä voi saada on 16 000 pistettä.

Eri muunnelmia

Pyramidi pasianssi löytyy useammissa eri muunnelmissa. Niistä tunnetuimpia ovat esimerkiksi Tri-Peaks ja Tut’s Tomb.

Tri-Peaks

Tässä variaatiossa kortit asetellaan kolmeen erilliseen pyramidin huippua muistuttavaan muodostelmaan. Pelaajat poistavat kortit pyramidin huipulta aloittaen.

Tut’s Tomb

Tässä pelissä pyramidi sisältää useampia eri kerroksia, minkä ansiosta peli on paljon pitkäkestoisempi kuin perinteinen pyramidi pasianssi.

Kenelle Pyramidipasianssi sopii?

Pyramidi pasianssi sopii erityisesti niille pelaajille, jotka etsivät yksinkertaista korttipeliä, mutta joka sisältää kuitenkin tarpeeksi paljon haastetta. Tämä peli sopii loistavasti kaikenikäisille pelaajille, ja perheen pienimmät oppivat sen parissa laskemaan yksinkertaisia yhteenlaskuja. Jos haluat pelata korttia, eikä kortin pelaamiseen löydy kaveria, on pyramidi pasianssi loistava valinta.