Viime vuonna MikroBitti kirjoitti, että pohjoismaiset pelaajat ovat maailman kärkeä. Suomessa on yhteensä 820 ammattipelaajaa, Ruotsissa 1597, Norjassa 481 ja Tanskassa 826. Kun ammattipelaajien määrää verrataan väkilukuun, on Ruotsi elektronisen urheilun suurvalta. Vielä kymmenkunta vuotta sitten e-kilpapelaamisella ei päässyt suurille tienesteille. Vuonna 2008 tietokonepelaamisen turnauksissa oli jaossa voittorahaa yhteensä noin 6 700 dollaria.
Tällä viikolla YLE kirjoitti: Suomessa on noin 30–50 elektronisen urheilun ammattilaista ja miljoonatuloihin koko maailmassa on pystynyt viitisenkymmentä ihmistä. YLE on hieman ulapalla….
Mutta sitten tullaan ongelmaan – kumman lisenssin hankkisit? 5 euroa maksavan Suomen elektronisen urheilun liitto SEUL ry:n pelaajalisenssin vai 9,90 maksavan Finnish Esports League FEL:in pelaajalisenssin? Esimerkiksi FEL:n CS:GO liigassa on 15 joukkuetta ja haastajaliigassa lähes 80 joukkuetta. Vastaavasti SEUL järjestää SM-kilpasarjaa. Assembly Organizing Oy jatkaa operaattorina peleissä Counter-Strike: Global Offensive, Overwatch, Hearthstone ja StarCraft II. VECTOR – Suomen verkkopeliyhdistys ry järjestää eSM-kisat pelissä Dota 2. NHLGamer ja SJK Esports järjestävät kisat peleissä NHL ja FIFA. Tekken 7 -pelin kisat järjestää Grail Group Oy. Finnish Sim Racing Association ry – FiSRA järjestää kisat iRacing-pelissä.
Kahden liiton järjestelmä Suomen kokoisessa maassa kuulostaa hieman erikoiselta, mutta kaikki on vasta alussa. Tutustumme asiaan paremmin, jos ja kun oma EEPELIT-projektimme ammattitiimin kautta pääsee vauhtiin.